Slaaptherapie

Naar bed gaan, direct inslapen en gewekt worden door de wekker; dat is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ruim 60% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met de slaapkwaliteit, volgens onderzoek van De Hersenstichting. Toch ondernemen zij niet altijd actie. En dat is zonde, want met de juiste behandeling kunnen slaapproblemen goed worden verholpen.

Wanneer spreken we van slaapproblemen?

Door drukte en stress, door zorgen of andere emoties kunnen we last krijgen van slapeloosheid. U heeft moeite met in slaap vallen, met doorslapen of u wordt vroeg wakker en kan daarna niet meer verder slapen. Als dit langer dan drie maanden aanhoudt en ook overdag zorgt voor problemen, dan spreken we van een slaapprobleem. Hierdoor kunt u last hebben van vermoeidheid, sombere gevoelens, prikkelbaar zijn, hoofdpijn en spanning in uw spieren. Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid. Sommige mensen kunnen prima funtioneren met 4 uur slaap, anderen hebben veel meer nodig. Tijdens het slapen, vindt er groot onderhoud in het brein plaats. Informatie en herinneringen worden verwerkt, schade aan cellen worden gerepareerd en giftige stoffen die overdag zijn verzameld worden door het brein opgeruimd.

Wat helpt tegen slaapproblemen?

Lichaamsgerichte zorg therapie kan helpen de slaapkwaliteit te bevorderen voor een goede nachtrust. Door te werken aan een goed slaapritme, bijvoorbeeld door uw slaapritueel te bekijken, zien we waar verbeteringen mogelijk zijn. Verder bestaat therapie bij slaapproblemen uit manuele technieken, zoals massagetherapie, energetische therapie en voetreflex. Ook aromatherapie kan u rust geven en bijdragen aan uw mentale gezondheid.