Niet-aangeboren hersenletsel

Met niet-aangeboren hersenletsel (Nah) wordt hersenletsel bedoeld dat ontstaan is na de geboorte. Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk, aandoening of een trauma, zoals hersentumor, CVA of TIA. De impact op het leven van de persoon met Nah en zijn/haar omgeving is vaak groot. De persoon in kwestie kan zich door het opgelopen hersenletsel anders gedragen dan ervoor. Soms worden bepaalde handelingen die voorheen vanzelfsprekend waren, opeens ingewikkeld. Ook het lichaam kan te maken krijgen met beperkingen na het oplopen van hersenletsel.

Bekende klachten bij Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn:

Waarom lichaamsgerichte therapie kan helpen bij NAH

Er is vaak zoveel gebeurd en zoveel veranderd in het leven van de persoon met NAH dat de verwerking hiervan ook kan leiden tot overprikkeling of spanning in het lichaam en hoofd. Lichaamsgerichte therapie kan dan helpen tot rust te komen. Het brengt u terug in het lichaam, zorgt voor ontspanning en vermindering van angst, verdriet of depressie. 

Daarnaast is lichaamsgerichte therapie een perfecte aanvulling op het revalidatietraject dat u wellicht nog volgt. Zo kan tactiele stimulering* uw revalidatie bevorderen. 

*tactiele stimulering = d.m.v. aanraking van de huid met diverse ‘tactiele’ voorwerpen wordt de tastzin gestimuleerd en kan het ervoor zorgen dat het weer geactiveerd (bij ongevoeligheid) of juist gesedeerd (bij overgevoeligheid) wordt.

Waarom lichaamsgerichte therapie bij niet aangeboren hersenletsel?

Lichaamsgerichte therapie kan worden ingezet voor diverse doeleinden. Daarbij wordt rekening gehouden met het letsel en bewustzijnsniveau van de cliënt en van uw wensen/behoeften.